Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından Milli Mücadele Madalyaları Tüzüğü kapsamında Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gaziler için hazırlanan ‘Milli Mücadele Madalyaları ve Beratları’ töreni Tuzla Belediyesi Ayyıldız Sosyal Tesislerinde gerçekleşti.
Gazilik Madalyası Takdim törenine Gazi’ler ve Aileleri, Tuzla Kaymakamı Ali Akça, Tuzla Piyade Okul Komutanı Tuğgeneral Aydın Cihan Uzun, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral Erhan Aydın, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri ile mahalle muhtarları katıldı.
Program, Aziz Şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Tuzla Sosyal Hizmetler Müdürü, Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanının açılış konuşmaları sonrası Tuzla Kaymakamı Ali Akça Gazilerimiz ve ailelerine günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmasında şunlara  değindi: Akça “Bu aziz milletin Anadolu’ da ki mücadelesi ve var olma savaşını; 1071 de Sultan Alpaslan komutasında kazanılan o büyük zaferle başladığını ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen onurlu mücadeleyle Kurtuluş Savaşı neticesinde bu gün Türkiye Cumhuriyeti sınırlarıyla ifade ettiğimiz bu cennet vatana sahip olduğumuzu” vurguladı.
“Eğer biz bu gün başımızı yastığımıza rahat bir şekilde koyabiliyorsak işte o kahramanlar sayesindedir, Şehitlerimiz sayesindedir. Yine Şehit olmak için cephelere koşan gazi olarak dönmüş gazilerimiz sayesindedir. Bu yüzden bizim milletimiz şehitlerine de gazilerine de hürmet etmişler saygı duymuşlardır. Bu gün burada takılan bu madalyalarda bu şehit ve gazilerimize duyulan saygının bir ifadesidir nişanesidir”

1974 yılında Kıbrıs Türk halkına yapılan baskı, zulüm ve yok etme planlarına karşı devletimizin, garantörlük hakkını kullanarak Kıbrıs Barış Harekâtını gerçekleştirdiğini kaydeden Kaymakam Ali Akça; “ Kıbrıs’ da soydaşlarımıza karşı kardeşlerimize karşı bir katliam yapılıyordu. Ona dur demek için sizler oraya gittiniz. Barış harekâtı yaptınız. 1071 den bu yana bu kutsal Anadolu topraklarında hep bir var olma mücadelesi içerisindeyiz. Biz söz konusu vatansa gerisi teferruattır anlayışını benimsemiş bir milletiz. Bunu da kuru bir slogan olarak ifade etmiyoruz. Söz konusu vatan olduğunda şehitler verir gaziler veririz ama asla ve asla vatanımızdan ve bağımsızlığımızdan vazgeçmeyiz. Şehitlik mertebesi ve gazilik müessesi biliyoruz ki bu toprakların ve bu aziz milletin sigortasıdır. O yüzden başımızın tacısınız iyi ki varsınız. Bu duygu ve düşüncelerle aziz şehitlerimize ve hakka yürümüş azizlerimize Cenab-ı HAK’ tan bir kez daha rahmet diliyorum. Değerli gazilerimize çocuklarıyla, torunlarıyla, aileleri ile sevdikleriyle mutlu huzurlu bir hayat diliyorum” dedi. 

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı
“Milli Mücadele Madalyası ve Beratı” programının ev sahiplerinden olan Tuzla Belediyesi Başkanı Dr. Şadi Yazıcı yapmış olduğu konuşmada, “ Sizlerin yapmış olduğu şey o kadar kıymetli ki maddi bir karşılığı yoktur. Manevi karşılığının da büyük olduğunu çok iyi biliyoruz. İnsanın en kıymetli varlığı canını, ülkesi ve milleti için feda eden ve bu duyguyu yaşayan yaşatan ve canını gözünü kırpmadan ortaya koyan şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyor, şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Sizlere her zaman borçlu kalacağız. Hepinizden Allah razı olsun” dedi.

Deniz Harp Okulu Komutanı Erhan Aydın  
Deniz Harp Okulu Komutanı Erhan Aydın, “Fedakarlık timsali kıymetli gazilerimiz tarihten günümüze vatan, millet, bayrak ve istiklalin ne denli paha biçilmez değerler olduğunu Türk Milletinin bu ulvi değerlerini yaşatmak adına neleri göze alabileceğini çok net ve açık olarak gösterdiniz. Binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca en ağır ve zor şartlar altında dahi asil milletimizin esareti kabul etmeden ve istiklalinden taviz vermeden yaşamasının temelinde aziz şehitlerimiz ile siz kahraman gazilerimizin temsil ettiği bu anlayış ve ruh vardır. Şehit olan aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmetle anıyorum” dedi.
Program sonunda Tuzla Kaymakamı ve protokol tarafından gazilere madalya ve beratları takdim edildi.


HABER / www.tuzlaistanbul.com Yalçın Yıldırım