Tuzla Su Ürünleri Kooperatifi Balıkçı Barınağına bağlı balıkçılar, yaptıkları basın açıklamasında, “Elimizde bir balık kaldı ve onu da illegal şekillerde almaya çalışıyorlar” diyerek, Tuzla Belediyesi yetkililerini ve yerel yöneticileri adeta topa tuttular.

Yüzlerce Balıkçı ve STK Temsilcisinin destek vererek katıldığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

Bizler baskılara itiraz eden Tuzlalı Balıkçılarız. Yerel yöneticiler bizlere zulüm yaşatıyor. Bir balığımız kaldı onu da elimizden almaya çalışıyorlar. Gelin alın. Buradayız ve gitmiyoruz. Sesimizi üst makamlara duyurana kadar mücadele edeceğiz…

İşte Tuzla Su Ürünleri Kooperatifi yerleşkesinde yapılan basın açıklamasının tam metni:

Saygıdeğer Tuzlalı’lar,
Sevgili Balıkçılarımız ve Değerli Kamuoyu

İstanbul’u İstanbul yapan pek çok değer zaman içerisinde yok olup giderken, eski şehrin dokusunu, eski yerleşim yerlerinin gerçek ruhunu, ancak sürdürülebilir maneviyatla yaşatabiliriz.

Elbette yeniliklere ve gelişime Açık olmalıyız. Lakin yenilik adına kültürden gelişme adına kadim üretim biçimlerinden koparmamalıyız.

Daha da kötüsü yenilik ve gelişim adına tuzlanın kadim tarihinin en önemli doku taşı olan tuzla balıkçılığını, balıkçısını ve onun alt yapısını gelişme ve yenilik adına harcamamalıyız. Tuzla Osmanlıdan bu yana İstanbul şehrini besleyen bostanları ve balıkçılığı ile tanınır. Tuzla’nın bamyası, karidesi, sardalyesi,  hamsisi ve diğer sucul ürünleriyle sadece tuzlanın değil tüm İstanbul’un sofralarını süsler Tuzla İstanbul’ organik gıda merkezlerinden biridir.

Yine Tuzla körfez içindeki coğrafi konumu nedeniyle sadece tuzlanın değil neredeyse Marmara denizi balıkçılarının yarısına ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl barınağımız balık çıkış noktasından ortalama 1500 ton balık halkımızın sofrasına taşınmaktadır. Özetlemek gerekirse Tuzla Osmanlıdan bu yana küçük ölçekli üretim merkezlerinden birisidir. Hiçbir gelecek vizyonu ve gelişime adına yapılan hiçbir yatırım Tuzla’nın  kadim üretim ve kültüründen daha kıymetli değildir. Birini yapmak için diğerini yıkmak tuzlaya yapılacak en büyük ihanettir.

Sizleri buraya toplamamızın  ve bizim  bu açıklamaları yapmamızın sebebi  tuzla belediyesinin uzunca bir dönemdir kooperatifimize, barınağımıza ve dolayısı ile balıkçılarımıza yaptığı sistemli YIPRATMA ve yıpratma politikalarıdır. Bugüne kadar bize karşı uyguladığı politikalar zaman zaman bizleri çok yorsa da hemşeriyiz, paydaşız ve daha da önemlisi hepimiz Tuzlalıyız diyerek tarafımızdan sineye çekilmiştir.

Lakin gırgır av sezonunun başlamasına 4 hafta kala sadece Tuzlanın değil bölgenin tek balık çıkış noktası olan rıhtımımızın somut hukuki hiç sebebe dayanmadan ve alternatif bir çözüm bulunmadan elimizden alınmaya çalışılması bardağı taşıran son damla olmuştur. Üstelik balık çıkış noktaları A B uyum sürecinin zorunlu bir uygulaması olarak tarım bakanlığı tarafından merkezi olarak belirlenmiştir. Tuzla balıkçı barınağının balık çıkış noktası olarak belirlenmesi Tuzla Su Ürünlerinin Değil Tarım Bakanlığının Tasarrufudur. Tuzla belediyesinin rıhtım konusundaki olumsuz tutumu sadece kooperatifimize karşı değil aynı zamanda balıkçılık ve su ürünleri genel müdürlüğünün avlanan balıkların karaya çıkışı ve kayıt altına alınması uygulamasına karşı bir saldırıdır. 

Bizler yerelden merkeze hiçbir siyasi çekişmenin tarafı da muhatap ta değiliz. Tuzla belediyesinin Yaptığı neredeyse zulüm seviyesine varan baskılara karşı itiraz eden Tuzlalı balıkçılarız.

Huzurunuzda beyan ederiz ki balık çıkış noktamızın işlevine koruyabilmek için hiçbir yasayı ve Hukuk Kuralını ihlal etmeden sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ve Tuzla belediyesinin bu uygulamalarının mağduru Tuzlalı  balıkçılar olsa da hukuksuz ve bilinçsizce yapılan bu saldırının muhatabı sırasıyla İstanbul Tarım İl Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Tarım ve  Orman Bakanlığıdır. Bizler balık çıkış noktalarının esas sahibi olan tüm bakanlık kurumlarının sorunun muhatabı ve çözümün tarafı olarak göreve davet ediyoruz.

“Varlığımız Tuzlada Gözümüz Ve Kulaklarımız Ankara’da. Buradayız Ve Gitmiyoruz” 

Tuzla Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Tamer Çakıroğlu, Mali Genel Kurulda alınan kararlar doğrultusunda yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullanmıştı.

İşte o açıklamalar:

Tuzla Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Tamer Çakıroğlu, önceki gün yapılan Mali Genel Kurulda, Kooperatif Ortakları ve Tuzlalı Balıkçılara hitaben yaptığı konuşmada, “Tuzla’daki yerel yöneticiler bizlere zulüm yapıyorlar” demişti.    

Tuzla Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Tamer Çakıroğlu, önceki gün mali kurul toplantısında “Tuzlalı Balıkçılara zulüm ediliyor ve kimsenin sesi çıkmıyor. Herkes susuyor. Bizlere yapılan zulme karşı demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi. 

“Önce Tuzla Belediyesi Sahil Güvenlik Proje Alanı,
Sonra Mega Yat Rıhtımı”

Sözlerine devam eden Çakıroğlu, “Önce Tuzla Belediyesi yetkilileri bu alana gelerek beton atmak suretiyle demir teller ile çevirdiler. Astıkları panoda ise ‘Tuzla Belediyesi Sahil Güvenlik Proje Alanı’ yazıyordu. Bir zaman sonra da, Tuzla Liman Başkanlığı tarafından, yeşil ruhsatlı teknelerimizin bulunduğu yerden kaldırılması istendi. Bizlere gönderilen evraklarda “Mega Yat Rıhtımı” olacağı belirtildi.” Denildi.

Tuzla Belediyesi Sahil Güvenlik Proje Alanı Mı?
Mega Yat Rıhtımı Mı?

“Balık Çıkartma noktamızı tamamen işgal etmeye çalışan Tuzlalı yöneticiler ilk önce ‘Tuzla Belediyesi Sahil Güvenlik Proje Alanı’ dediler. Bir süre sonra da Tuzla Liman Başkanlığı tarafından balıkçılarımıza gönderilen tebligatlar doğrultusunda ‘Mega Yat Rıhtımı’ olduğu belirtildi.”

“Olan biteni anlamaya çalışsak ta balıkçılarımızı belirttikleri alandan çıkarttık. Tuzlalı belediyesi yöneticileri, Tuzla Marina Yönetimi balıkçılarımıza zulüm etmektedir. Otopark ve çekek alanlarımız Tuzla Marina VİA Yönetimi tarafından resmen gasp edilmektedir. Otoparkları “Çekek Sahası” haline getirdiler. Balıkçılarımızın araçlarını park edeceği alanları illegal olarak kullanmaktadırlar. Birçok makama şikâyetlerimizi gerçekleştirdik ancak bir sonuç alamadık.”

“Balık Çıkarma Noktamız tamamen kapatıldı”

Tuzla Su Ürünleri Kooperatifi Balıkçı Barınağı Anadolu Yakasının belki de en güzel ve büyük bir Balık Çıkarma noktasıdır. Şöyle ifade edersem “1 Eylülde balık sezonumuz açılıyor. Balıkçılarımız Vira Bismillah diyerek denizlere açılacaklar. Gece sabaha karşı bu balıkçılarımız ve Marmara bölgesini kapsayan tüm Balıkçı Gırgırları büyük tekneler bu alana yanaşmaktadır. Burası tüm bölgenin balık çıkartma noktasıdır. Buradan Avrupa ve Anadolu yakasının birçok şehrine balık sevkiyatları olmaktadır. Şimdi bu alan iyice daraldı ve yarınlarda çok büyük sorunlar ve sorun yaşanacak” dedi.

Yalçın Yıldırım / www.tuzlaistanbul.com / Haber Merkezi